Bindweefsel massage

Deze massagevorm is begin 1950 ontwikkeld door de Duitse Heilgymnaste Elisabeth Dicke. Destijds leed ze aan de ziekte van Bürger - een ernstige doorbloedingsstoornis in de benen. De hevige pijnen waren zo extreem dat er zelfs werd overwogen om een been af te zetten, de kans op genezing was namelijk erg klein. Elisabeth Dicke ontwikkelde een speciale rug massage, later bekend als de bindweefsel massage. De reactie na deze massage was niet alleen pijnvermindering in haar rug maar ook een verbetering van de circulatie in haar benen. Op haar aanwijzingen werd deze massage behandeling overgenomen door een collega therapeut wat resulteerde in de genezing van haar been.

Een bindweefsel massage wordt toegepast, het woord zegt het al, op de bindweefsellaag van het lichaam. Deze laag bevindt zicht tussen de spieren en de huid. Door de werking op het bindweefsel en de reflexzones op de rug valt deze massage onder de reflexzone massage. Bij een reflexzone massage wordt er vanuit gegaan dat er zich op het lichaam zones bevinden die in verbinding staan met organen, klieren en andere lichaamsdelen. Door het stimuleren van deze zones wordt het corresponderende orgaan gestimuleerd en zullen blokkades verdwijnen.

De technieken die worden gebruikt bij een bindweefsel massage variëren van lichte strijkingen tot het rollen en oppakken van de huid. Door deze massagegrepen wordt de huid en het onderliggende bindweefsel gestimuleerd. Hierdoor neemt de doorbloeding van de huid toe en verbetert het onderliggend bindweefsel waardoor de zogenaamde bindweefsel verklevingen minder worden. Doordat ook de zenuwuiteinden omringt worden door bindweefsel krijgen ook deze een prikkel door de massage. Deze prikkel heeft niet alleen resultaat op de zenuw zelf maar werkt ook door op andere delen van het lichaam.

De behandeling begint, na de anamnese, met een onderzoek van de rug. Dit onderzoek wordt zittend op de rand van de massagetafel uitgevoerd. Het bindweefsel op de rug wordt in plooien getild of geduwd, de tonus van de huid wordt gevoeld, verkleuringen en probleemzones worden bekeken.

Daarna neemt de cliënt op de buik plaats op de massagetafel.
Met de massagegrepen wordt de doorbloeding van het bindweefsel geactiveerd en de kwaliteit van het weefsel verbeterd. Verklevingen worden zo losgemaakt. De massage start met een inspectie op de rug waarna de massagegrepen op de rug worden uitgevoerd, maar deze kunnen worden uitgevoerd op armen, benen, romp en het gezicht. Op het gezicht wordt ook wel de cosmetische bindweefsel massage genoemd.

Een bindweefsel massage wordt vaak als therapeutisch behandeling aangeboden.


Samen met de cliënt maakt de masseur of massage therapeut een behandelplan op naar aanleiding van de hulpvraag van de cliënt. De duur van de behandeling wordt vaak gedurende de behandelingen, verspreid over meerdere weken, opgevoerd.

Welke klachten kun je onder andere behandelen met een bindweefsel massage?

  • doorbloedingsstoornissen

  • striae

  • acne en littekens

 

Let op, wij behandelen alleen het gezicht.